Is het tijd om jouw mooie kamerplant te gaan verpotten, maar heb je geen idee hoe je dit zou moeten doen? Lees hier dan wat tips om ervoor te zorgen dat je jouw kamerplant op een goede en makkelijke manier kan verpotten.
1. Wanneer?
Het verschilt per kamerplant wanneer dat je deze zou moeten verpotten. Een jonge kamerplant moet je sneller verpotten dan een wat oudere kamerplant. Jonge kamerplanten groeien namelijk wat sneller, waardoor de pot al gauw wat te klein zou kunnen zijn. Let er daarom ook altijd goed op hoe snel jouw kamerplant aan het groeien is. Er zijn verschillende factoren waaraan je kunt herkennen dat jouw kamerplant verpot zou moeten worden:
- De potgrond droogt sneller dan je gewend bent uit.
- De wortels komen boven de pot uit.
- De wortels komen door de onderkant van de pot heen.
- De plant bloeit minder mooi dan dat deze voorheen deed.
Elke kamerplant is ander en voor elke kamerplant kunnen de factoren verschillen. Ben je er niet zeker van of jouw kamerplant verpot zou moeten worden? Dan kun je altijd contact opnemen met ons. Onze experts leggen jouw dan haarfijn uit wat het probleem zou kunnen zijn.
2. Een grotere pot
Ga voor een pot die een stukje groter is dan de pot waar de kamerplant eerst in zat. Een grotere pot is goed voor de groei van de kamerplant. Zorg er wel voor dat deze nieuwe grotere pot niet ineens te groot is. Een te grote pot kan namelijk ervoor zorgen dat de kamerplant teveel nieuwe wortels gaat krijgen. Kies voor een pot die ongeveer 20% groter is dan de pot waar jouw kamerplant eerst in zat. Dit zal zorgen voor een goede groei van de wortels.
3. Potgrond
Er zijn verschillende soorten potgrond. Bekijk daarom altijd wat voor potgrond jouw kamerplant nodig heeft. Heb je een cactus en ga je deze verpotten? Pak dan potgrond voor cactussen. Deze potgrond zal ervoor zorgen dat jouw cactus weer mooi verder zal groeien. Heb je een palm? Pak dan potgrond voor een palm. Dit zal ervoor zorgen dat jouw palm weer mooi verder gaat groeien. Weet je nou niet zeker wat voor potgrond er past bij jouw kamerplant? Dan bestaat er ook nog universele potgrond. Om jouw potgrond luchtiger en lichter te maken kun je gebruik maken van perliet. Perliet is een natuur voorkomend vulkanisch gesteente dat bij hoge temperaturen wordt gepoft tot een hoogwaardige eindproduct. De luchtige samenstelling zorgt voor een goed water en zuurstofhoudend vermogen.
4. Plantenvoeding?
Het is niet nodig om jouw kamerplant gelijk extra plantenvoeding te geven. Doordat de kamerplant verse potgrond heeft gekregen heeft deze al een extra boost als het ware. In de potgrond zit al plantenvoeding. Je zou de kamerplant na een tijdje wel weer wat plantenvoeding kunnen geven. Na hoeveel tijd je dit zou moeten doen verschilt per soort potgrond. Op de verpakking van de potgrond staat hier meer informatie over.