Het is lekker warm buiten, je zoekt verkoeling en zet een zwembad op of je hebt een ingebouwd zwembad. Heerlijk relaxen en lekker tot jezelf komen. Na het badderen ga je nog even een hapje eten en daarna stap je zo weer terug in het zwembad. Dat is pas echt genieten!
Je zal het niet doorhebben maar ondertussen ben je het zwembad al minder schoon aan het maken. Zaken als modder, blaadjes, huidschilfers en zonnebrand mengen zich in het water en dit waarschijnlijk elke dag een aantal keer. Niet alleen deze voor de hand liggende zaken zijn slecht voor het water maar ook de UV-straling van de zon zorgt ervoor dat het zwembadwater vies wordt. Het lijkt onschuldig maar door veelvoudig dit te doen ontstaan er veel bacteriën in het water. In de volgende alinea’s gaan we dieper in op de stappen die je moet ondernemen om je zwembad zo schoon mogelijk te houden.
De volgende stappen zijn nodig voor het onderhouden van je zwembad:
- Controleer de pH-waarde
- Chloorpeil controleren
- Wekelijks onderhouden van zwembad
We gaan nu bij elke stap uitleggen hoe je deze precies moet doorlopen. Tevens leggen we uit aan de hand van formules wat je het beste kan doen wat betreft het aanvullen van chloor en pH-waardes.
-
Controleer de pH-waarde
Het is belangrijk om eerst de pH-waarde van je water te meten voordat je chloor toe gaat voegen. Chloor werkt namelijk alleen bij water met een pH-waarde van 7,2 en 7,6. Dit is al makkelijk te doen met wat teststrips of een testset. Wil je graag je pH-waarde omhoog of omlaag brengen dan raden we het aan om pH-up of pH-down te gebruiken.
-
Chloorpeil controleren
Nu je weet wat de pH-waarde van het water is, is het tijd om het chloorpeil te controleren. Mocht je een binnenzwembad hebben dan geld hier een pH-waarde voor van 0,5 - 1,0 milligram per liter (0,5-1,0 ppm). Voor buitenzwembaden geldt een chloorniveau van 0,5 - 3,0 milligram per liter. Dit verschil is zo groot binnen minder vuil is en de chloor ook niet in de lucht blijft hangen. Mocht het nou zo zijn dat het chloorpeil te laag is dan kan je deze op peil brengen door een grote hoeveelheid chloortabletten toe te voegen. Op deze manier komt het niveau weer op peil.
Dus hoeveel moet je nu toevoegen om het chloorniveau op peil te houden? Dit kan je berekenen door de volgende formule te hanteren: breedte x lengte x waterhoogte. Mocht je nou een ovaal zwembad hebben dan is de volgende formule van toepassing: breedte x lengte x waterhoogte x 0,89. Nog een laatste formule voor de cirkelvormige zwembaden is als volgt diameter x diameter x waterhoogte x 0,78.
Logischerwijs neemt het chloorniveau af wanneer het zwembad wordt gebruikt. Het is dus eigenlijk altijd een kwestie van het niveau weer op pijl brengen. Dit doe je dus elke week met een teststrip of meter. Op basis van de uitslag kan je beslissen hoeveel tabletten of pH-up/pH-down je bij het water moet doen.
-
Waar moet je verder rekening mee houden?
Zorg ervoor dat je minimaal 6 uur wacht tot je weer gaat zwemmen na het toedienen van de tabletten. Tevens werken de tabletten het beste bij een temperatuur tussen de 18°C tot 28°C.
Overige info
Wil je nou makkelijk pH waardes kunnen meten zonder elke keer een nieuwe set aan te hoeven schaffen. Dan kan je ook digitaal meten met de pool improve digital pH meter. Tevens heeft toptuincenrum voor reparatie aan het zwembad verschillende reparatie patches.
Toptuincentrum is ook actief op social media. Je kan ons volgen op: